Πως να φτιάξετε γιουβέτσι με καραβίδες !

0

Κάθε εβδομάδα και μια ξεχωριστή συνταγή απ τον Τοπιντζή ! Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε να φτιάχνουμε γιουβέτσι με καραβίδες. Οι καραβίδες αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική πρόταση αντί για κρέας.

Μια μέτρια ποσότητα 100 γρ. μπορεί να καλύψει το 47% των καθημερινών μας αναγκών και να μας δώσει ένα μόνο γραμμάριο λίπους και μάλιστα πολυακόρεστου, δηλαδή τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά για τον οργανισμό.

Οι καραβίδες είναι πολύ καλή πηγή σεληνίου, ενός πολύ ισχυρού αντιοξειδωτικού. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος και των ματιών.

Μας προσφέρουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες ιωδίου και σιδήρου. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο, που μεταξύ των άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Γιουβέτσι με καραβίδες

Υλικά

700 γρ. με 1 κιλό καραβίδες-μισή κούπα λάδι

4 μέτριες ντομάτες στον τρίφτη ή κονκασέ

2 κ.σ κέτσαπ-1 κ.σ πελτέ

2 κούπες κριθαράκι-αλάτι,πιπέρι

1 κ.σ πάπρικα γλυκιά(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε τις καραβίδες και κόβουμε τα μουστάκια τους.Αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά από τα νερά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις καραβίδες. Προσθέτουμε 6 κούπες νερό ζεστό, αλάτι, πιπέρι και τις βράζουμε 8 λεπτά.

Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα, την κέτσαπ και τον πελτέ και αφήνουμε πάνω στη φωτιά να πάρουν βράση 1-2 λεπτά περίπου. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ λάδι να ζεσταθεί.

Ρίχνουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε λίγο ίσα να λαδωθεί (αυτό το κάνουμε γιατί έτσι δε λασπώνει). Ρίχνουμε το σοταρισμένο κριθαράκι σε ένα βαθύ πυρέξ, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι. Δέκα λεπτά πριν σβήσουμε το φούρνο, αραδιάζουμε πάνω από το γιουβέτσι τις καραβίδες.

Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό πασπαλίζοντας προαιρετικά με πάπρικα γλυκιά. Έτοιμο το τραπέζι …

Τοπιντζής

Share.

About Author