Πως να φτιάξετε τηγανιτά καλαμαράκια με τραγανή κρούστα !

0

Η Μεγάλη εβδομάδα ξεκίνησε και είναι χαρά μας να μοιραστούμε μαζί σας μερικά απ τα μυστικά των αγαπημένων μας νηστίσιμων γευμάτων.

Εν αρχή τα τηγανητά καλαμαράκια που αποτελούν ένα αγαπημένο φαγητό της οικογένειας και αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά. Πως μπορούμε όπως να επιτύχουμε την υπέροχη τραγανή κρούστα που βλέπουμε στις καλές ψαροταβέρνες ;

Δεν είναι και τόσο δύσκολο … Για πάμε να δούμε !

Υλικά παρασκευής:

. 900 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα ολόκληρα ή καθαρισμένα
. 1κ. σούπας σόδα φαγητού
. χυμός από 1 λεμόνι.
. αλάτι
. 3-4 κ. σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του για το τηγάνισμα (ίσως και περισσότερο, πρέπει να αλευρωθούν πολύ καλά τα κομμάτια)
μπόλικη καυτή φριτούρα για το τηγάνισμα.

Εκτέλεση

Προτιμώ τα ολόκληρα κατεψυγμένα καλαμαράκια, κι ας έχουν όλη τη φασαρία του καθαρίσματος, γιατί είναι πιο νόστιμα. Εσείς βέβαια μπορείτε να προμηθευτείτε καθαρισμένα κατεψυγμένα καλαμάρια, αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας.

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια και κρατάμε μόνο τα πλοκάμια και το τελείως καθαρό ασπριδερό σώμα τους που το κόβουμε σε 2-3 κομμάτια. Τα βάζουμε σ΄ένα μπολ και προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας σόδα φαγητού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά (όχι περισσότερο).

Τα ξεπλένουμε πολύ καλά σε τρυπητό. Αφήνουμε να στραγγίξουν εντελώς (μπορούμε να τ΄αφήσουμε για λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας). Μέσα σε πλαστική σακούλα τροφίμων ρίχνουμε μερικές κ. σούπας αλεύρι.

Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, κλείνουμε καλά τη σακούλα στριφογυρίζοντάς τη και την κουνάμε για να αλευρωθούν όλα τα κομμάτια. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε χωριστές σακούλες για πλοκάμια και ροδέλες ( το αλεύρι στις σακούλες πρέπει να είναι αρκετό, ώστε μετά το αλεύρωμα όλων των κομματιών να περισσέψει και λίγο, δεν πρέπει να μείνουν καθόλου «βρεγμένα» τα καλαμαράκια).

Μόλις η φριτούρα είναι έτοιμη, παίρνουμε μερικά κομμάτια από τη σακούλα, τα τινάζουμε λίγο για να φύγει το περισσευούμενο αλεύρι και τα βάζουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να ψηθούν μόνο για 2-3 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε κατάλληλη πιατέλα. Επειδή πιτσιλάνε αρκετά, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε δίχτυ τηγανίσματος. Συνεχίζουμε με την επόμενη δόση.

Τηγανίζουμε στο τέλος τα πλοκαμάκια για να μπουν από πάνω στην πιατέλα και να είναι πιο όμορφο το σερβίρισμα. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού ή κόβουμε το λεμόνι σε τέταρτα και το τοποθετούμε στις άκρες της πιατέλας. Σερβίρουμε αμέσως με σαλάτα εποχής και πατάτες τηγανητές.

Επίσης η σόδα βοηθά στο να γίνουν πολύ μαλακά τα καλαμαράκια. Αρκεί να την ξεπλύνουμε το πολύ σε 10 λεπτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με 1 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ αντί γι αυτό που φουσκώνει μόνο του. Μην ξεχνάτε ότι τηγανίζουμε σε πολύ καυτή φωτιά από 3 έως 5 λεπτά.

Έτοιμο το τραπέζι …

Τοπιντζής

Share.

About Author