Υπέροχο cheesecake με καραμέλα και μήλο

0

Αυτό το ένδοξο επιδόρπιο είτε είναι ψητό, είτε είναι κατεψυγμένο, παραμένει πάντα πλούσιο και κρεμώδες κάνοντας  αδύνατη την αντίσταση. To cheesecake ήταν ένα δημοφιλές πιάτο στην αρχαία Ελλάδα και σε συγγράμματα που διασώζονται αναφέρεται ως πλακούντας. 

Η παρακάτω συνταγή είναι σαν να τρώτε ψημένη μηλόπιτα, ραντισμένη με σάλτσα καραμέλας.

Συστατικά

σάλτσα καραμέλας
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) νερό
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) σιρόπι καλαμποκιού
¾ φλιτζάνι (180 ml) ζάχαρη
½ φλιτζάνι (125 ml) κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) βούτυρο

Για την κρούστα
200 g μπισκότα βουτύρου
⅓ φλιτζανιού (75 ml) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

Για το κέικ

½ φλιτζάνι (125 ml) ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) αλεύρι
250 g τυρί κρέμα
½ φλιτζάνι (125 ml) ξινή κρέμα
1 αυγό
 
Για το dressing

2 κόκκινα μήλα, αποφλοιωμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
¼ φλιτζάνι (60 ml) καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ανάλατο βούτυρο
¼ φλιτζάνι (60 ml) τεμαχισμένα καρύδια
¼ φλιτζάνι (60 ml) νιφάδες βρώμης


Εκτέλεση

Σάλτσα καραμέλας

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό, το σιρόπι καραμέλας και τη ζάχαρη να βράσουν. Μαγειρέψτε χωρίς να ανακατέψετε μέχρι η καραμέλα να πάρει ένα πορτοκαλί χρώμα. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε σταδιακά την κρέμα γάλακτος. Προσοχή στο πιτσίλισμα. Βάλτε πίσω στην κουζίνα για να πάρει μια βράση μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε  μέχρι να λιώσει. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει.

Κρούστα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Βουτυρώστε ένα ταψί 20-cm . Σε ένα μπολ χτυπήστε τα μπισκότα, ώστε να θρυμματιστούν, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά. Πιέστε ελαφρά το μείγμα στο ταψί και ψήστε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει ελαφρά.

Κέικ

Στο μπολ του μίξερ, βάλτε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Προσθέστε το τυρί κρέμα, την ξινή κρέμα και το αυγό και ανακατέψτε με το μίξερ μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Έπειτα ρίξτε το πάνω από την κρούστα και ψήστε για περίπου 40 λεπτά. Το κέντρο θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι ελαφρώς ασταθή.

Dressing

Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίστε τα μήλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα καρύδια και τις νιφάδες βρώμης και ανακατέψτε καλά. Απλώστε πάνω από το κέικ και αφήστε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα. Καλύψτε και καταψύξτε για 6 έως 8 ώρες. Βάλτε τη σάλτσα καραμέλας πάνω από το κέικ λίγο πριν το σερβίρισμα.

Content by AD prestige

 
 

Share.

About Author