Αγιορείτικη συνταγή για ψάρια στη κατσαρόλα

0

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ψάρι χονδρό σε φέτες (ροφός ή συναγρίδα ή σφυρίδα) Τοπιντζής

5 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα

6 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)

1 κουταλιά της σούπας σέλινο ψιλοκομμένο

1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

¾ φλιτζανιού λάδι

½ κρασοπότηρο λεμόνι

Αλάτι , πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αποβραδίς πλένουμε καλά τις φέτες του ψαριού. Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι μία-μία και τις βάζουμε πάλι σε τρυπητό. Την άλλη μέρα τις ξεπλένουμε και τις απλώνουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε τα κρεμμύδια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε στο μύλο, για να γίνουν χυλός. Απλώνουμε αυτό τον χυλό πάνω στα ψάρια. Προσθέτουμε νερό, για να σκεπαστούν τα ψάρια δύο δάχτυλα περίπου. Βάζουμε το φαγητό στη κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό και ρίχνουμε τα σκόρδα, το λάδι και το σέλινο. Κουνάμε συχνά σ’ όλη τη διάρκεια του βρασίματος. Όταν το ζουμί αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε την ένταση ώστε το φαγητό να σιγοβράζει (για να μην κολλήσει). Το μαγείρεμα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Πριν το σβήσουμε, ρίχνουμε το λεμόνι και κουνάμε καλά. Κατεβάζουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι. Σκεπάζουμε για να μείνει ζεστό ώσπου να σερβίρουμε. Όταν βγάλουμε το καπάκι, πρέπει να προσέξουμε , ώστε να μην πέσει μέσα στην κατσαρόλα νερό.

Υ.Γ Το φαγητό αυτό γίνεται πολύ νόστιμο αν το συνδυάσουμε με αγκινάρες.

Share.

About Author