Ανεπιτήδευτα κομψός σημαίνει Sprezzatura

0

Φωτογραφία εξωφύλλου: Pitti Uomo 92

Focaccia, Linguini, Sprezzatura.! Τι κοινό έχουν αυτές οι λέξεις; Δεν έχουν καμία μετάφραση, μόνο DNA ιταλικό. Ακούγονται περίεργα στην αρχή, αν όμως τις μελετήσει κανείς καταλαβαίνει το γιατί.

Στην Sprezzatura οι κοινά αποδεκτοί νόμοι βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Οι λάτρεις της δεν θα κουμπώσουν τελείως το double breasted κοστούμι και δεν θα ξεχάσουν το καπέλο. Εισάγουν τα δικά τους στοιχεία, που καθορίζουν την διαφορετικότητα τους. Ο Paolo Scafora κάποτε είπε: Σ όποιο σημείο του πλανήτη κι αν ταξιδέψεις, θα ξεχωρίσεις έναν Ιταλό απο μακριά. Γιατί το ντύσιμο του εμπνέει σεβασμό.!

Street Style, Pitti Uomo 94

Η ιστορία της ξεκινάει το 1528 και την εφαρμογή της απ τους τότε πρέσβεις της αριστοκρατίας. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Marcello Mastroianni κερδίζει τους κρητικούς της εποχής με το επαναστατικό του στυλ και την σκυτάλη παίρνει ο Alessandro Sartori, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ermenegildo Zegna.

Από τότε η έννοια ανεπιτήδευτα κομψός έχει αλλάξει εκ βάθρων και η ιταλική μόδα μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι. Οι κανόνες του κοστουμιού έχουν αλλάξει και οι λάτρεις της sprezzatura τους “λυγίζουν” με όποιον τρόπο θέλουν.

Marcello Mastroianni, 1960

Τα στερεότυπα δεν βρίσκουν εφαρμογή, στα μάτια ενός αρχάριου τα look φαίνονται σαν ¨ατύχημα”. Όμως δεν είναι. Οι φαρδιές γραβάτες, οι τολμηρές ρίγες και τα ψηλοκάβαλα παντελόνια με τις πιέτες πρωταγωνιστούν.

Στην σημερινή της μορφή, η Sprezzatura πασχίζει να παντρέψει το formal με το casual ντύσιμο. Είναι μια τελείως διαφορετική προσέγγιση απ αυτήν της δεκαετίας του 60. Ο Giovanni Agnelli (φωτό), υπέρμαχος της εν λόγω κουλτούρας. Φορούσε το ρολόι πάνω απ το πουκάμισο.

Giovanni Agnelli

Σημερινά παραδείγματα

Lapo Elkann in MilanStreet Style, Pitti UomoStreet Style, Pitti Uomo 94Street Style, Pitti Uomo 94

Οι άνδρες που ξεχώρισαν

Alessandro Squarzi

Alessandro Squarzi

Brunello Cucinelli

Brunello Cucinelli

Johannes Huebl

Johannes Huebl

Joe Ottaway

Joe Ottaway

Share.

About Author