Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα

0

Η διεθνής ομοσπονδία διαβήτη δημοσίευσε νέα στοιχεία για την ασθένεια, με το ποσοστό της στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 12%

Μέσα σε 17 χρόνια, ο συνολικός αριθμός των ατόμων παγκοσμίως (ΣΔ τύπου 2) ανέβηκε στα 425 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 1.000.000 παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από ΣΔ τύπου 1.

Παράλληλα όμως παραθέτουμε και ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, με προέλευση το επιστημονικό περιοδικό «Lancet». Η αύξηση των ατόμων δεν συνοδεύεται και με αύξηση των θανάτων, γεγονός που δείχνει ότι οι ασθενείς ενημερώνονται και παρακολουθούνται απο τους αρμόδιους ιατρούς και διατροφολόγους.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια σύνθετη περίπτωση με πολλές παραμέτρους και χρήζει υπεύθυνης αντιμετώπισης απο όλους όσους νοσούν, σχετίζονται και υποστηρίζουν αντίστοιχα.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Γεώργιος Δημητριάδης τόνισε:

«H πρόληψη και θεραπεία της νόσου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και με τις νέες “Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας” και γίνεται, για πρώτη φορά, σαφής η εξατομίκευση των θεραπευτικών χειρισμών στον ΣΔ, με προτάσεις για συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων ανάλογα με την κάθε περίπτωση»

«Εκτός από τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας, σημαντικότατα βήματα έχουν γίνει και στη θεραπεία της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας, οι οποίες κατά κανόνα συνοδεύουν τον ΣΔ τύπου 2 και συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη χρόνιων επιπλοκών κυρίως από την καρδιά και τα αγγεία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εφαρμογή της στο πεδίο του ΣΔ μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ρύθμισης του ΣΔ και θεραπεία της νόσου», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, Ανδρέας Μελιδώνης.

Share.

About Author