Ο ρόλος του ψαριού στην καταπολέμηση του παιδικού άσθματος

0

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα ήρθε στο φώς της δημοσιότητας, αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών μεγάλων ιδρυμάτων. Το Πανεπιστημίο La Trobe της Μελβούρνης, το European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M) της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένωσαν τις προσπάθειες σε μια πολύτιμη κλινική μελέτη.

Το αποτέλεσμα ήταν οτι τα παιδιά με άσθμα που ακολουθούν μια υγιεινή Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια, ενισχύουν την λειτουργία των πνευμόνων τους.!

Η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Παπαμιχαήλ από το Πανεπιστήμιο La Trobe δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν επιπρόσθετη ένδειξη ότι μία υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για το παιδικό άσθμα.

Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το άσθμα είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού και ανήκει μαζί με τις αλλεργίες στην ευρύτερη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν στα παιδιά έδειξαν διαφορά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση και αναδεικνύουν το κεντρικό ρόλο της διατροφής στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών”.

Εν κατακλείδι, η Ερευνήτρια της ομάδας και Διευθύντρια της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια Κατερίνα Ιτσιόπουλος, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.   Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Bircan Erbas από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του La Trobe είναι ειδικός στο άσθμα και τις αλλεργίες, και συμμετείχε στην επίβλεψη της μελέτης.   Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών τα οποία είχαν ελαφρύ άσθμα. Στο τέλος της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες.

Share.

About Author