Πως συνδέεται η διατροφή με την διαύγεια του νου και την υγεία του εγκεφάλου

0

Γράφει η Διατροφολόγος –Διαιτολόγος Χριστακοπουλου Μαρία

Σκέψεις, ενέργειες, συναισθήματα, συμπεριφορά. Αν σας λέγαμε ότι όλα αυτά εξαρτώνται μερικώς απ την σωστή διατροφή;

H επιστήμη της μελέτης του εγκεφάλου έχει προχωρήσει αρκετά και κατηγοριοποιεί πλέον τις τροφές, ανάλογα με την θωράκιση της υγείας του εγκεφάλου.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νού όταν ξεκινάμε διατροφή ή δίαιτα είναι να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Παρ όλα αυτά, ένα πιο σημαντικό ακόμη κίνητρο είναι η εγκεφαλική μας εξέλιξη, μέσω της διαύγειας και της διάνοιας του νου.

Η διάθεση και η σκέψη μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό απ τις τροφές. Για παράδειγμα το junk food και οι υπερβολικές ποσότητες κρέατος, επιβραδύνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Μας κάνουν να αισθανόμαστε νωθροί και προκαλούν δυσπεψία. Αντιθέτως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σαρδέλες και σολωμός, “πυροδοτούν” κατά κάποιο τρόπο τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε την νόσο του Alzheimer, που παρουσιάζεται πολύ συχνά στις μέρες μας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριού μια φορά την εβδομάδα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου έως και 70%

Αξίζει να τονίσουμε πάλι οτι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής παραμένει στην κορυφή και είναι υπερ πολύτιμο για τον άνθρωπο. Μια απλή MRI εγκεφάλου, φωτίζει την διαπίστωση αυτή εν συγκρίση με την διατροφή δυτικού τύπου με τα επεξεργασμένα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.

Αποκλειστική Υπεύθυνη  Γονιδιακής  εξέτασης  DNA στον Νομό Ηλείας.

Share.

About Author