Σαβόρο: Μια υπέροχη συνταγή με την αύρα του Ιονίου

0

Πανελλήνια ζωντανή κληρονομιά, το έδεσμα αυτό κρατάει το όνομα του απο την λατινική ρίζα (savor) που σημαίνει “καλλίγευστον” και την βυζαντινή ονομασία των σαλτσών.

Ερμηνεύεται διαφορετικά σε κάθε τόπο, έτσι οι σταφίδες αντικαθίστανται με μέλι ή πετιμέζι (όπως στην  Τήνο). Ήταν το φαγητό που έφτιαχναν οι καπετάνισσες για τα καΐκια που έφευγαν για μακρύ διάστημα, μια που το φαγητό αυτό διατηρείται για μέρες.

Υλικά για 4 άτομα:

1 + 1/2 κιλό μπαρμπούνια, 8 σκελίδες σκόρδο, 250 χλ ελαιόλαδο, 50 χλ ξίδι, 200 γρ σταφίδες μαύρες, αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής:

Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε τα ψάρια. Στη συνέχεια τηγανίζουμε με ελαιόλαδο τα ψάρια και τα στρώνουμε με τη σειρά σε μια πιατέλα. Κατόπιν, σε λίγο λάδι που έχει μείνει απ το τηγάνισμα, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το δενδρολίβανο, το ξίδι και τις σταφίδες. Αφήνουμε να βράσει στη φωτιά για 10 λεπτά περίπου και περιχύνουμε πάνω στα ψάρια την σάλτσα. Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο

Share.

About Author