Τα συμπληρώματα διατροφής και η σημασία τους

0

Συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά των οποίων ο προορισμός είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και δεν ανήκουν στην κατηγορία των κοινών τροφών.

H αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Ηλικία και φύλο
  • Συνολική διατροφή
  • Ύπαρξη οργανωμένης άσκησης
  • Ειδικές παθολογικές καταστάσεις
  • Οικογενειακό ιστορικό παθήσεων κ.ά.

Τα αμινοξέα

Τα αμινοξέα είναι οι δομικοί λίθοι της πρωτεΐνης. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη πρωτεΐνης που το σώμα χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση διαφόρων ιστών, που σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικά για την μυϊκή ανάπτυξη.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αμινοξέων με διαφορετικές ιδιότητες, προερχόμενα από διαφορετικές πηγές.

Μπορείτε να τα βρείτε σε φαγητά, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι, το χοιρινό και τα αυγά, καθώς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταναλώσετε αρκετή ποσότητα από αυτά τα τρόφιμα καθημερινά, καθώς μπορεί να είναι ακριβά.

Οι βιταμίνες.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Συνολικά το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται 13 βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να λειτουργήσει αρμονικά.

Οι απαιτούμενες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός περιλαμβάνουν τις (βιταμίνες) A, C, D, E, K και Β. Η ομάδα Β μάλιστα εμπεριέχει τις θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ.

Οι βιταμίνες είναι μεν ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό αλλά η λήψη τους, εάν και εφόσον απαιτείται, πρέπει πάντα να γίνεται έπειτα από ιατρική παραίνεση, ειδικά αφού ένας υγιεινός τρόπος ζωής με μία ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον άνθρωπο αν πλήρες μείγμα φυσικών «πολυβιταμινών».

Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία.

Τα μέταλλα δίνουν στερεότητα και αντοχή στον σκελετό, χρησιμοποιούνται σαν συστατικά οργανικών ενώσεων, ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα και παίρνουν μέρος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού. Τα πιο βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία ξεκινώντας από τα πιο απαραίτητα για τον οργανισμό μας :Ασβέστιο, Μαγνήσιο,Φώσφορος,Κάλιο,Νάτριο κα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ.

Τα συμπληρώματα διατροφής προτείνονται από καταρτισμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να είναι :

  • Διαιτολόγος ή επιστήμονας τροφίμων
  • Εγγεγραμμένος ιατρός
  • Φαρμακοποιός ή
  • άλλο πρόσωπο το οποίο θα είναι καταρτισμένο σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής ή την υγιεινή διατροφή.
Share.

About Author