Υπάρχει “διακόπτης” καύσης του λίπους μετά το γεύμα;

0

Επιστήμονες του Monash University των Η.Π.Α φαίνεται να βρήκαν ένα μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο ο εγκέφαλος συγχρονίζει την διαδικασία του φαγητού με την ενεργειακή δαπάνη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την 1η Αυγούστου στο περιοδικό Cell Metabolism today και οδηγουν την διατροφολογία στο να θέσει νέες παραμέτρους για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία ως γνωστόν σχετίζεται με πολύ σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι διαταραχές του εντέρου. Εργαστηριακά πειράματα απέδειξαν οτι η διαδικασία του φαγητού ελέγχει την μετατροπή του λευκού λίπους, που αποθηκεύει ενέργεια, σε “καφέ” που την καταναλώνει!

Μετά το γεύμα ο εγκέφαλος δίνει σήμα για την κυκλοφορία της ινσουλίνης, η οποία επιτυγχάνεται μετά από αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Ο τρόπος και η ταχύτητα που γευματίζουμε επιστρατεύει διαφορετικα τα λίπη!

Οι ερευνητές έδειξαν ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να ανιχνεύει την ινσουλίνη και να συντονίζει τη σίτιση με την κατανάλωση ενέργειας,  ελέγχεται από ένα διακόπτη που ενεργοποιείται μετά από αυτήν!

Το λίπος αποθηκεύεται σε ειδικά κύτταρα του λιπώδους ιστού (τα αδιποκύτταρα) που μπορούν να μετατραπούν από τη μία μορφή λίπους στην άλλη, ανάλογα με τις εντολές του εγκεφάλου. Η πολύπλοκη διαδικασία -με τη μεσολάβηση της ορμόνης ινσουλίνης- ελέγχεται από ένα μηχανισμό σαν διακόπτη στον εγκέφαλο, που «ανάβει» και «σβήνει», πράγμα που οδηγεί εναλλακτικά είτε σε αποθήκευση είτε σε κάψιμο του λίπους.

Στους παχύσαρκους ανθρώπους αυτός ο «διακόπτης» δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά, καθώς παραμένει διαρκώς «αναμμένος», με συνέπεια, όταν τρώνε, το λίπος συνεχώς να συσσωρεύεται και να μη καίγεται. Στην περίπτωσή τους, το σώμα δεν παράγει αρκετό καφέ λίπος και δεν δαπανά αρκετή ενέργεια από το κάψιμο του. Έτσι, όταν κανείς τρώει, βάζει πρόσθετα κιλά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα κατορθώσουν να ελέγξουν τη λειτουργία του «διακόπτη», έτσι ώστε οι άνθρωποι στο μέλλον να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον τρόπο που το σώμα τους «χειρίζεται» το λίπος.

«Ίσως καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτό το μηχανισμό, προκειμένου να διευκολύνουμε την κατανάλωση ενέργειας και την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα. Όμως η όποια δυνητική θεραπεία απέχει ακόμη πολλά χρόνια» δήλωσε ο κ. Τηγάνης, επικεφαλής της έρευνας.

20706740_1214146082025042_470397434_n
Share.

About Author