Μια προσωπική πρωτοβουλία που στέφθηκε με επιτυχία και παράλληλα μια εξαιρετική εμπειρία, είναι όσα μας μεταφέρει για την εκδήλωση της η διαιτολόγος μας Χριστακοπούλου Μαρία. Με αυτόν τον τρόπο τόλμησε ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα της, γεγονός που την κάνει να οραματίζεται ένα ισχυρό επαγγελματικό μέλλον.
Η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, ανέδειξε τα πολλά κοινά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας και της τοπικής τους. Έχουν κοινή βάση την μεσογειακή διατροφή, με τις οποιεσδήποτε παραλλαγές.
Παράλληλα επισκέφθηκε υπέροχα μέρη, τόπια και έδωσε βαρύτητα στην παράδοση και κουλτούρα τους. Στην Μάλτα το Παραδοσιακό πιάτο που σερβίρουν πάντα είναι φέτες από ψωμι με τριμμενη ντομάτα & ρίγανη, μαζι με χταποδάκι ψιλοκκομενο βαστό, ελίες, λουκάνικο που φτιάχνουν οι ίδιοι, κράκερς και μπουκιές από λαγό.
Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει σούπα (μινεστρόνε και ψαρόσουπα), ζυμαρικά (λόγω της ιταλικής επιρροής) και παραδοσιακά γλυκά, όπως τα σισιλιάνικης καταγωγής kannoli. Επίσης τα pastizzi (πουγκιά με ricotta). Τέλος, εθνικό φαγητό της Μάλτας είναι ο λαγός, ο οποίος σερβίρεται τηγανητός, ως γέμιση σε πίτες και στιφάδο (fenkata).
Τα πιο δημοφιλή φαγητά της Μάλτας είναι:
Σούπα , Παστίτσι (Pastizzi)-timpana (πέννες με ντομάτα – κιμά – αυγά & τυρί, Κουνέλι , Λαμπούκα γνωστό ψάρι, kannoli ( είναι τραγανό τηγανητο και έχει ζυμη που την γεμίζουν με ρικότα).
Τέλος η Μαλτέζικη κουζίνα είναι κυρίως παραδοσιακή και στηρίζεται στα προϊόντα που παράγει η ίδια όπως ντομάτες μέλι & ελιές & λαχανικά.