Χταπόδι παστιτσάδο: Μια υπέροχη παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή

0

Το παστιτσάδο είναι παράδοση που πηγάζει απ τα ψαροχώρια και αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Ουσιαστικά είναι ένα χταπόδι κρασάτο με μπόλικο κρεμμύδι και μπαχαρικά όπως σε όλα σχεδόν τα κερκυραϊκά φαγητά κατσαρόλας με σούγο (σ.σ. Η σάλτσα του φαγητού) που μελώνει γεμάτο γεύση πάνω σε χοντρά ζυμαρικά.

Υλικά για 4 άτομα

2 κιλά χταπόδι Τοπιντζής (ό,τι μέγεθος έχεις -αν είναι 2-3 μικρά αλλάζει μόνο ο χρόνος μαγειρέματος)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
2-3 μπαχάρια
10-15 κόκκους πιπέρι
2 κ.τ.γ. πάπρικα γλυκιά
Μερικές σταγόνες καλής ποιότητας ξύδι
200 γρ. κόκκινο φρέσκο κρασί ή ροζέ
200 γρ. χοντρό μακαρόνι ή σέλινο

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι.
Το βάζουμε σε ρηχή φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Το χταπόδι θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα, μαζεύει και να βγάζει το θαλασσινό νερό.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα λαχανικά και το κρασί, σκεπάζουμε τη μισή σχεδόν κατσαρόλα και το ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε υγρά μόνο αν χρειαστεί και το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει, να χυλώσει το σούγο και να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι (προσθέτουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις) και στο τέλος ρίχνουμε το ξύδι και ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Παράλληλα, βράζουμε τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο νερό κρατώντας τα στο δόντι (al dente).
Στραγγίζουμε και ραντίζουμε με λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, βάζουμε από πάνω το χταπόδι και περιχύνουμε με σούγο.
Αν υπάρχουν μυρωδικά σε γλάστρα, βάζουμε μερικά φύλλα βασιλικό και φρέσκια ρίγανη.
Συνοδεύουμε με ένα φρέσκο κόκκινο κρασί από ξηρή μαυροδάφνη.

Share.

About Author