Όσα πρέπει να ξέρετε για ένα σωστό ξύρισμα με φαλτσέτα

0

Τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια, ο μπαρμπέρης είναι ο καλύτερος φίλος του άνδρα που προσέχει την εμφάνιση του. Μπορεί οι σύγχρονες τάσεις να αποκαλούν grooming τα τελετουργικά του ξυρίσματος, αλλά η γνήσια φαλτσέτα είναι αναντικατάστατη.

Στα πλαίσια αυτού, αναζητήσαμε μερικές πληροφορίες. Ο Γιώργος Ρήγας, ιδιοκτήτης του ομώνυμου κουρείου στη Γαστούνη, μας χάρισε αρκετές και πολύτιμες:

” Εν αρχή πλένουμε πάντα όλο το πρόσωπό και τα γένια με νερό και σαπούνι.  Αυτό το πρώτο βήμα είναι σημαντικό για να φύγουν τα έλαια του δέρματος και για λόγους καθαριότητας. Έπειτα στο βρεγμένο πρόσωπο, απλώνουμε πάλι με τα χέρια μια μέτρια σε πυκνότητα σαπουνάδα με το ίδιο σαπούνι.

Εδώ πρέπει να προσέξουμε. Λόγω άγνοιας ή υπερβολικού ενθουσιασμού, πολλοί«γκουρού» του είδους προσπαθούν να σας παρασύρουν σε αγορές όπως πινέλα, κρέμες, γλυκερίνη, έλαια. Αυτά δεν εξυπηρετούν.

Η σαπουνάδα στο ξύρισμα πρέπει να γίνεται από κανονικό σαπούνι και ο ρόλος της είναι πρωτίστως η απολύμανση (το σαπούνι είναι αλκαλικό και καίει τα μικρόβια), ενώ ρόλο παίζει και η ολισθηρότητα. Έτσι αποφεύγουμε τις κοκκινίλες και εξασφαλίζουμε την απολύμανση. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθ’ όλη τη διάρκεια του ξυρίσματος, η σαπουνάδα να είναι υγρή, γιατί αν ξεραθεί είναι χειρότερο απ’ το να μην είχαμε βάλει αφρό καθόλου.

Το ξύρισμα: Γίνεται με τη φορά της τρίχας, προσέχοντας η λεπίδα να έχει γωνία 30 μοιρών με το δέρμα κάθε φορά. Η τεχνική αυτή δυσκολεύει στο πηγούνι και στο μουστάκι, γι αυτό και τα περισσότερα κοψίματα συμβαίνουν εκεί. Ο μέσος μπαρμπέρης εξοικειώνεται μετά τα εκατό ξυρίσματα. Πολλοί περνούν και δεύτερο χέρι, κόντρα. Στο κόντρα δεύτερο ξύρισμα η γωνία επαφής της λάμας με το πρόσωπο πρέπει να είναι 5 μοίρες.

Επίσης, μην αποπειραθείς να ξυριστείς κόντρα στο πρώτο πέρασμα, εκτός κι αν είναι Halloween που το αίμα είναι στη μόδα.! Καλή επιτυχία.! “

Share.

About Author