10 σημαντικές φράσεις ψυχολογίας

18

Οι παρακάτω φράσεις είναι μια εξαιρετική πηγή σοφίας, έμπνευσης, αλλά και πρακτικών συμβουλών.

1. «ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.» ΟΦΗΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΛΕΤ

Ο Σαίξπηρ έγραψε την παραπάνω φράση. Τι θα μπορούσαμε να είμαστε;  Γνωρίζουμε την σημερινή ταυτότητά μας, αλλά θα μπορούσαμε να γίνουμε όπως θα θέλαμε να είμαστε. Η άποψη ότι δεν υπάρχουν όρια για τις δυνατότητές μας είναι πράγματι θαυμάσια και θα μπορούσε να είναι οδηγός στην ζωή μας.

2. «ΔΕΝ ΑΠΕΤΥΧΑ. ΕΧΩ ΒΡΕΙ 10.000 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.» THOMAS EDISON 1847-1931

Η επιμονή, αντί για την απογοήτευση, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Θεωρώντας την αποτυχία σαν μία προσπάθεια που «δεν πέτυχε», θα μας βοηθήσει να μην τα παρατήσουμε μέχρι να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

3. «ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΒΙΑΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΑ ΜΥΑΛΑ ». ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΙΝΣΤΑΙΝ, (1879-1955)

Η φράση του Αϊνστάιν μας θυμίζει να μένουμε σταθεροί στο όραμά μας, ακόμα και όταν συναντούμε αντίσταση και αντιδράσεις.

4. «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ, ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.»  SIGMUND FREUD (1856-1939)

Αυτή η πολύτιμη φράση από τον Φρόιντ αναφέρεται στην ανθρώπινη επιθυμία για καινοτομία. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, η καθημερινότητα είναι βαρετή, η αλλαγή μας κρατά ζωντανούς, .

5. «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΩ ΣΕ ΟΣΟ ΦΩΣ ΕΧΩ.» ΑΒΡΑΑΜ ΛΙΝΚΟΛΝ (1809-1865)

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτοπραγμάτωσης του Μάσλοου, προσπαθούμε να επιτύχουμε το μέγιστο του εσωτερικού δυναμικού μας, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες για επιτυχία. Το «φως που έχουμε» είναι η μοναδική ικανότητά μας να φτάνουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας.

6. «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ» WILLIAM JAMES (1842-1910)

Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλάζοντας τον τρόπο που ερμηνεύουμε και αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα στη ζωή μας.

7. «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟ Η ΚΑΚΟ, ΑΛΛΑ Η ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟ» ΣΑΙΞΠΗΡ (ΑΜΛΕΤ)

Αν αλλάξουμε τις σκέψεις μας σχετικά με μια πιθανώς επικίνδυνη ή κακή κατάσταση, μπορούμε να μειώσουμε το άγχος που νιώθουμε.

8. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ» B.F. SKINNER (1904-1990)

Οι δάσκαλοι μπορούν να μας διδάξουν τις λεπτομέρειες οποιουδήποτε αντικειμένου, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι  να μας εμπνεύσουν να ψάχνουμε διαρκώς την γνώση. Την αγάπη για τη μάθηση για χάρη της μάθησης.

9. «Η ΠΟΛΥΜΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΦΡΟΝΗΣΗ.» ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ (544-483 B.C)

Πιθανώς να έχετε ακούσει για την θεωρία του Sternberg για την «πρακτική νοημοσύνη», ή για την  «συναισθηματική νοημοσύνη» του Goleman ή για τις «πολλαπλές νοημοσύνες» του Gardner, οι οποίες συμμερίζονται την άποψη  ότι δεν αρκεί το υψηλό IQ για να πετύχουμε στη ζωή. Έτσι και ο Ηράκλειτος είχε πει από τα αρχαία χρόνια ότι το να τα πηγαίνει κάποιος καλά στο σχολείο δεν αποτελεί το μοναδικό μέτρο της νοημοσύνης μας.

10. «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΩΣ ΑΔΕΛΦΙΑ Η ΘΑ ΧΑΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΩΣ ΑΝΟΗΤΟΙ.» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ ΤΖΟΥΝΙΟΡ (1929-1968)

Θα «χαθούμε μαζί σαν ηλίθιοι» αν δεν μπορέσουμε να αποφύγουμε την παγίδα της αυτοκαταστροφής που προκαλείται από τον διχασμό που δημιουργούμε με βάση χαρακτηριστικά όπως η φυλή, το φύλο, η θρησκεία, η ηλικία, κλπ.

antikleidi.com

Share.

About Author